Pentru a proteja sănătatea consumatorilor și pentru a spori transparența privind calitatea produselor alimentare, propunem inițierea unui Proiect de plafonare a numărului de aditivi alimentari prezenți în produsele comercializate pe piața din România la maximum 5 aditivi. Această inițiativă are la bază bunele practici implementate deja în Uniunea Europeană, precum și preocupările tot mai mari legate de obezitate și problemele de sănătate cauzate de consumul excesiv de aditivi.

De ce este important acest Proiect?

– Creșterea încrederii consumatorilor în calitatea și conformitatea produselor comercializate.

– Asigurarea unui acces mai ușor la informații corecte și transparente despre produsele alimentare.

– Reducerea riscurilor asociate consumului excesiv de aditivi alimentari, zahăr și sare.

 

Această inițiativă poate fi realizată sub egida Campaniei “Alege Sănătos! Trăieşte Sănătos!”, ca parte a Proiectului “Știi cine sunt eu? Sunt consumator european și am drepturi!”. Este important ca drepturile consumatorilor să fie aplicabile și ușor de exercitat, mai ales când vine vorba de dreptul fundamental la informare corectă.

În acest context, este important să privim realitatea actuală a sănătății publice, conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2024:

  • În 2022, 22,6% dintre adulții europeni sufereau de obezitate, în creștere față de 18,8% în 2006.
  • Rata obezității la adulți a fost de 34,0% în 2022, una dintre cele mai ridicate din Europa.
  • Între 1990 și 2022, procentul copiilor și adolescenților afectați de obezitate a crescut de patru ori la nivel global.
  • 12% dintre copiii europeni cu vârste între 7 și 9 ani sufereau de obezitate, cu o prevalență mai mare la băieți (14%) decât la fete (10%).
  • Obezitatea crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.
  • Costurile globale ale obezității sunt estimate să ajungă la 3 trilioane de dolari anual până în 2030.

 

Mai multe informații AICI .

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro