Mamele parfumează casa cu aromă de dovleac copt, iar cei mici decorează cojile dovlecilor pentru a-i transforma în personajele preferate. Toamna, dovleacul este una dintre vedetele din piață, din bucătăria și casa noastră. Află ce beneficii are pentru sănătate și cum poate fi consumat.

Pe lângă aroma plăcută a deserturilor cu dovleac (Cucurbita maxima), acesta poate fi gătit și în alte moduri ingenioase și, mai important decât atât, este extrem de sănătos pentru noi, indiferent de vârstă.

Dovleacul conține, printre altele, luteină, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Este bogat în proteine și fibre și este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.

Știai că dovleacul, consumat atât crud, copt sau suc proaspăt are efecte terapeutice uluitoare asupra organismului nostru? Chiar dacă este o legumă a toamnei, acesta poate fi consumat şi în zilele friguroase de iarnă, fiind foarte hrănitor şi aromat.

Dovleacul (sau bostanul, sau curcubeta) este originar din America de Sud, fiind introdus în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea, unde este cultivat acum pe zone foarte întinse și apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătate. Se consumă de la dovleac atât miezul galben, cât și semințele în stare crudă. În unele părți, florile dovleacului și frunzele sunt de asemenea comestibile.

 

Bogat în betacaroten, dovleacul are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, anticancerigene și antidiabet.

Știm de la bunici că semințele de dovleac sunt cel mai bun remediu de eliminare a paraziților intestinali, consumă zilnic 10-15 semințe crude pe stomacul gol și în două săptămâni ai scăpat de paraziți plus ai adus corpului o mulțime de minerale și vitamine.

 

De asemenea, semințele de dovleac ajută la menținerea într-o stare bună de sănătate a vaselor de sânge, la reglarea colesterolului și la stimularea activității rinichilor.

 

Toamna, profită și introdu-l cât mai des în meniu și conservă-l în orice mod pentru a-l consuma cât mai mult timp. Inspiră-te din aceste rețete, dacă nu știi cum să îl prepari.

Benficiile consumului de dovleac

  • previne diabetul, reglează glicemia,
  • ține colesterolul sub control și susține un echilibru al greutății corporale, ajutând în curele de slăbire
  • favorizează digestia și previne depunerile de grăsime
  • reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare și a cancerului, în special a cancerului de colon
  • protejează creierul și susține sistemul nervos
  • reprezintă un excelent remediu pentru insomnii (consumă 50 ml suc proaspăt înainte de culcare)
  • ameliorează simptomele premenstruale
  • îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător prin aportul de zinc și fosfor
  • este energizant și reduce oboseala (de exemplu, atunci când semințele sale sunt consumate în stare crudă)
  • e un bun detoxifiant
  • combate anemia
  • e recomandat femeilor însărcinate datorită aportului de acid folic
  • combate constipația
  • întărește sistemul imunitar
  • reglează tulburările hormonale

ATENȚIE! Nu consuma dovleac dacă suferi de gastrită, ai ulcer gastric sau diabet într o stare avansată.

Semințele, pe lângă beneficiile importante aduse organismului au și contraindicații.  Cojile care nu sunt mestecate bine pot irita esofagul sau pot duce la indigestie. Iar dacă sunt consumate excesiv, semințele de dovleac pot crea balonări, diaree.

Valori nutritive pentru dovleac

Dovleacul sau Cucurbita maxima este un aliment bogat in nutrienti, vitamine si minerale, cu putine calorii. Studiile au aratat ca o cana de dovleac, adica aproximativ 245 de grame din acest produs contine:

 

  • 137 de calorii;
  • 3 g proteine;
  • 7 g grasimi;
  • 19 g carbohidrati;
  • 7 g fibre;
  • vitamina A sau retinol;
  • vitamina K;
  • vitamina E;
  • cupru;
  • fier;
  • magneziu;
  • riboflavina;
  • vitamina B6;
  • vitamina C;

 

Cum se consumă dovleacul?

Dovleacul este un produs ce poate fi introdus usor in dieta, in combinatii variate, in functie de gusturi. Aroma dulceaga il face placut si des utilizat in creme, clatite, placinte sau prajituri. Gatit la cuptor sau introdus in unele feluri de mancare dovleacul poate oferi savoarea suplimentara bucatelor, in aceeasi masura in care o poate face si varianta conservata.

 

Semintele sunt comestibile si pline de nutrienti, se pot servi crude sau prajite. Uleiul din seminte de dovleac ajuta la prevenirea afectiunilor prostatei, intareste vezica urinara, creste tonusul muscular, are proprietati antiinflamatoare, dar si efect in ameliorarea afectiunilor gastrice si hepatice.

 

Desi este benefic pentru organism, consumul de dovleac poate determina unele reactii alergice la persoanele sensibile sau aparitia unui efect diuretic. Daca urmezi un tratament pe baza de litiu trebuie sa eviti sa mananci dovleac sau sa consumi produse pe baza de dovleac deoarece ar putea afecta capacitatea de eliminare a litiului din organism, ceea ce ar conduce la reactii adverse grave.

 

Exista si suplimente alimentare cu ulei provenit din seminte de dovleac in farmacii pentru sanatatea organismului. Inainte de a opta pentru acestea este indicat sa vorbesti cu medicul.

 

Acest material este informativ si prezinta date generale despre dovleac. Acest produs, alaturi de semintele si uleiul obtinut din semintele de dovleac ofera numeroase beneficii pentru sanatate, dar nu poate inlocui o dieta echilibrata. Consumat cu moderatie, in orice combinatie alimentara, dovleacul iti poate oferi nutrienti esentiali organismului pentru buna functionare si intarirea imunitatii.

 

Ce spun studiile despre dovleac?

Dovleacul este una dintre acele plante comestibile care au și proprietăți medicinale demne de luat în seamă, datorită prezenței unor substanțe chimice naturale și unice, comestibile. Dovleacul este un aliment care conține mai mulți fito-constituenți care aparțin clasei alcaloizilor, conține flavonoide și acid palmitic, acid oleic și acid linoleic. Diverse proprietăți medicinale importante (inclusiv proprietăți anti-diabetice, antioxidante, anti-cancerigene, antiinflamatoare și altele) au fost bine documentate de-a lungul anilor, în cadrul a numeroase studii.

 

De reținut despre dovleac:

 

Potasiul pe care îl conține are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și susține sănătatea inimii.

Dovleacul este o sursă bună de fibre, care poate ajuta la reducerea poftei de mâncare și, de asemenea, este de ajutor în cura de slăbire (o cană de dovleac are cam 50 de calorii).

Dovleacul este, de asemenea, bogat în vitamina C, care s-a dovedit că crește producția de celule albe din sânge, ajută celulele imune să funcționeze mai eficient și să facă rănile să se vindece mai repede.

Antioxidanții din dovleac ar putea ajuta la prevenirea degenerării și afectării ochilor. Într-o analiză a 22 de studii, oamenii de știință au descoperit că persoanele cu aporturi mai mari de beta-caroten au avut un risc semnificativ mai mic de cataractă, o cauză frecventă a orbirii. Dovleacul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de luteină și zeaxantină , doi compuși asociați cu riscuri mai mici de degenerescență maculară legată de vârstă și cataractă.

Piureul de dovleac poate fi folosit ca înlocuitor pentru unt sau ulei în rețetele care necesită coacere.

Dovlecii întregi (netăiați) ar trebui depozitați într-un loc întunecat și răcoros, cel mult două luni.

 

 

Sursa: www-consumerreports-org