Președintele InfoCons , Sorin Mierlea , vorbește în cadrul emisiunii „ Alege Responsabil ” de pe Trinitas TV despre violeța în școală .
Fii un părinte responsabil, verifică alertele Uniunii Europene atât pentru articolele de îmbrăcăminte cât și pentru rechizite, în Aplicația Gratuită InfoCons!
Începutul anului școlar aduce în lumină aspecte importante la care părinții, în calitatea lor de consumatori trebuie să fie atenți atunci când achiziționează rechizite, articole vestimentare: uniforme, haine sau ghiozdane pentru elevi. InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva sfaturi utile pentru achiziționarea produselor în cunoștință de cauză.
De asemenea aceștia trebuie să verifice înainte de a achiziționa un produs dacă nu este notificat printr-o alertă în cadrul Aplicației GRATUITE InfoCons .
Riscurile identificate pentru produsele de papetărie din alertele existente în Aplicația InfoCons sunt
– Produsul conține benzină nafta ușoară hidrotratată (petrol) (valori măsurate: până la 9,1 % din greutate). Naphta poate fi fatal dacă este înghițit și/sau intră în căile respiratorii, poate provoca defecte genetice și poate provoca cancer.
– Materialul plastic al decorului produsului conține o cantitate excesivă de ftalat de bis(2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată până la 22 % din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătății copiilor, provocând daune sistemului lor reproducător.
– Stiloul conține piese mici (mingi) cu un flux magnetic ridicat. Un copil mic le poate pune în gură și se sufocă. În plus, dacă un copil le înghite, acestea ar putea să se atragă unul pe altul și să provoace blocaje intestinale sau perforații.
Sfaturi utile InfoCons la achiziționarea rechizitelor necesare oricărui elev: caiete, creioane, acoarele, pixuri, blocuri de desen etc. :
– Achiziționează aceste produse doar din raioane și magazine specializate care oferă bon fiscal, chitanță, factură – documente utile pentru depunerea unei sesizări eficiente;
– Citește eticheta! Asigură-te că rechizitele și ghiozdanele pe care le cumperi au eticheta în limba română și conțin informațiile despre principalele elemente de identificare și caracterizare, respectiv denumire producător, importator, distribuitor, adresa, denumire produs, dimensiuni, compoziție, instrucțiuni de întreținere etc.
– Pentru caiete, blocuri de desen, carnete etc. trebuie să fii atent la informațiile ce țin de compoziție, număr file, gramaj.
– Nu achiziționa ghiozdane ale căror etichete nu conțin informații în limba română referitoare la denumirea producătorului sau distribuitorului şi adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziţie sau instrucţiuni de întreţinere.