Este destul de greu să rezistăm în casă, într-o zi toridă de vară, fără să pornim aparatul de aer condiționat. De multe ori, lăsăm aparatele să meargă cu orele ca să facem față căldurii. Dar bucuria de moment este rapid umbrită de factura la energie electrică. Aparatul de aer condiționat este unul dintre cei mai mari consumatori de current din locuință. Puțini știu că aparatul consumă cel mai mult când este setat la o temperatureăde sub 21 de grade. Cu câteva trucuri, putem sta la răcoare fără să plătim prea mult la finalul lunii.

  1. Acoperă ferestrele – facturi mai mici cu 70%
  2. Ventilatorul consumă de 30 de ori mai puțină energie decât aerul condiționat
  3. Cum folosim aparatul de aer condiționat ca să nu consume prea multă energie
  4. Profită de ventilația naturală
  5. Verifică izolația casei

Citeste si : Știi câte fructe și legume trebuie să consumi într-o zi?

  1. Acoperă ferestrele – facturi mai mici cu 70%

O fereastră acoperită ar putea păstra răcoarea în casă și, în același timp, să nu umfle facturile la current. Studiile arată că, geamurile acoperite pot reduce căldura din casă cu până la 77%. Iată câteva exemple:

  • Draperiile sau perdelele: Capacitatea draperiilor și perdeleleor de a reduce căldura din locuință depinde de materiaul și culoarea lor. Draperiile de culoare medie reduc căldura cu aproximativ 33%. De asemenea, un alt truc este ca perdelele sa fie montate cât mai aproape de ferestre.
  • Jaluzelele: Dacă sunt instalate corect, jaluzelele reprezintă una dintre cele mai simple și eficiente modalități de a economisi energie. Acestea trebuie trase în jos pe toată durata zilei pentru a funcționa. Montați-le cât mai aproape de sticlă. Jaluzelele reversibile, albe pe o parte și întunecate pe cealaltă, pot fi schimbate în funcție de anotimpuri, cu partea albă reflectând soarele în timpul verii și partea întunecată absorbind căldura în timpul iernii.
  • Obloane: Spre deosebire de jaluzele, lamelele obloanelor pot fi reglate pentru a controla lumina și ventilația. Atunci când sunt complet închise, obloanele extrem de reflectorizante pot reduce absorbția căldurii cu aproximativ 45 la sută, conform studiilor.
  • Folia reflectorizantă: Folia argintie, asemănătoare cu o oglindă, este mai eficient decât filmul transparent colorat. Au o capacitate mare de absorbție a căldurii când soarele răsare și apune. Trebuie reținut faptul că filmul reflectorizant este dificil de curățat.

Citeste si: Frauda de cont bancar

 

  1. Ventilatorul consumă de 30 de ori mai puțină energie decât aerul condiționat

Ventilatorul nu produce aer rece, ci doar mișcă aerul existent în jur. Curenții de aer creează un efect de răcorire prin vânt, care ajută ne ajută să ne simțim mai confortabil, dar nu schimbă temperatura.

Cu toate astea, ventilatoarele sunt o variantă foarte bună de a ne răcori bine și ieftin pe timpul verii.

Un ventilator consumă în medie 50 W pe oră. Dacă este folosit timp de 5 ore pe zi, în fiecare zi timp de o lună, înseamnă în factura la energie electrică un cost de 6 lei – cost calculat la un abonament de 0,8 lei pe kW/oră. Spre comparație, un aparat de aer condiționat consumă de 30 de ori mai mult în funcție de putere.

  • 5000 BTU –     25 – 0.4 kW/oră
  • 6000 BTU –     3 – 0.5 kW/oră
  • 8000 BTU –     4 – 0.65 kW/oră
  • 12000 BTU –     6 – 1 kW/orăâ
  • 18000 BTU –     8 – 1.5 kW/oră
  • 24000 BTU –     1 – 1.8 kW/oră
  • 36000 BTU –     5 – 2.8 kW/oră

Un aparat de aer condiționat de 12000 BTU pornit timp de 5 ore pe zi, în fiecare zi timp de o lună, înseamnă în factura la energie electrică un cost de 160 de lei.

De asemenea, ventilatorul poate fi folosit simultan cu aparatul de aer condiționat, pentru un cost mai mic la factură. Puteți seta termostatul aparatului de aer condiționat cu 2°C mai mult decât de obicei, iar în paralel să funcționeze un ventilator.

Important de reținut! Ventilatoarele nu trebuie să funcționeze când nu se află nimeni acasă. Fără oameni în jur care să simtă efectul de răcorire prin vânt, ventilatoarele nu fac prea multe, ci doar cresc puțin factura de energie.

 

  1. Cum folosim aparatul de aer condiționat ca să nu consume prea multă energie

Dacă achizționezi acum un aparat de aer condiționat, optează pentru unul cu o clasă energetică mai bună. Deși pe moment este o investiție mai mare, în timp costul va fi mai mic deoarece consumă mai puțină energie.

Un aparat de clasă A poate consuma cu până la 50% mai puțin decât unul de clasă C sau D.

Contează foarte mult și temperatura pe care o setăm când folosim aparatul de aer condiționat. Temperatura setată nu ar trebui să fie mai mică de 21 de grade. Alegerea unei temperaturi mai mari, 25 de grade, spre exemplu, poate reduce consumul cu până la 20%.

De asemenea, și locul unde este montat aparatul poate avea un efect uriaș în factură. Dacă nu vrei să plătești mult pentru curentul electric pe timpul veri, ar trebui să instalezi aparatul de aer condiționat într-un loc umbrit. Dacă este amplasat în directa bătaie a soarelui, consumul lui va crește cu 25%.

Citeste si : Unul din 10 medicamente sunt false sau contrafăcute. Cum le recunoaștem?

 

  1. Profită de ventilația naturală

 

Ventilația naturală este o modalitate foarte bună pentru a răcori locuința, atât din punct de vedere a costurilor, cât și din punct de vedere al protecției mediului. Ventilația naturală folosește mișcarea aerului din exterior și diferențele de presiune pentru a răcori și ventila o casă. Brizele răcoritoare elimină căldura dintr-un clădire, înlocuind aerul intern încălzit cu aerul extern mai răcoros, reducând eficient temperatura în spațiile interioare.

Această metodă funcționează foarte bine pe timpul nopții. Rabatează geamurile, iar acest lucru îți va asigura o temperatură optimă și comfortabilă.

Evită să folosești aparate care generează căldură precum:

  • Calculatorul sau laptopul: dacă nu îl folosești, închide-l. Chiar și în stand by, aceste aparate generează căldură
  • Cuptorul sau aragazul: gătește dimineața sau seara. Nu folosi aragazul în mijlocul zilei când temperaturile sunt cele mai ridicate
  • Aspiratorul sau mașina de spălat: folosește-le seara sau dimineața când este mai răcoare

 

  1. Verifică izolația casei

Izolarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a economisi energie. Prin îmbunătățirea izolației în casă poți să reduci cu până la 80% pierderile de aer rece din casă.

Până la 15% aerul rece al unei clădiri poate fi pierdut prin podele. În plus, izolația nu ajută doar la economisirea energiei – contribuie și la reducerea condensului, mucegaiului și umezelii; probleme care pot avea un impact asupra sănătății.

Este important ca ferestrele locuinței să fie bine etanșate, astfel încât căldura să nu pătrundă în locuință, iar aerul rece să nu iasă. Iată câteva modalități prin care poți verifica dacă geamurile pierd căldură:

  • Caută semne de condens: Dacă observi că pe geam se formează condens în interior sau în jurul marginilor, acesta ar putea fi un indiciu că există pierderi de căldură prin geam.
  • Utilizează o lumânare: Aprinde o lumânare și plasează-o în apropierea geamului. Dacă flacăra lumânării se mișcă în mod constant sau este suflată ușor, acesta poate fi un semn că există o breșă prin care se scurge căldura.
  • Verifică etanșeitatea: Verifică dacă etanșeitatea dintre geam și ramă este bună. Caută eventuale fisuri, goluri sau zone unde garnitura de etanșare poate fi deteriorată.
  • Utilizează un termometru cu infraroșu: Poți folosi un termometru cu infraroșu pentru a măsura temperatura geamului în diferite puncte. Diferențele mari de temperatură între zonele geamului pot indica pierderi de căldură.

Economia de energie electrică nu este importantă doar pentru a avea o factură mai mica. Reducerea consumului de curent electric și utilizarea eficientă a energiei poate contribui la protejarea mediului, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conservarea resurselor naturale și minimizarea poluării. Măsuri precum utilizarea surselor regenerabile de energie, izolarea termică a locuinței și adoptarea de obiceiuri de consum responsabil pot ajuta la reducerea amprentei noastre ecologice și la protejarea mediului înconjurător. Iar pe timpul verii, mai ales acum când clima evoluează rapid, iar termometrele indică grade tot mai ridicate, este important să folosim cu responsabilitate aparatul de aer condiționat. De preferat ar fi să căutăm alte modalități de a răcori locuințele. Acoperiți geamurile cu perdele și draperii groase, investiți în jaluzele sau obloane și aerisiți camerele dimineața devreme și seara târziu. În acest mod, ajutați mediul înconjurător, iar la final de lună veți plăti chiar de două ori mai puțin la factura de energie electrică.

 

 

 

SURSE

https://www.bosch-homecomfort.com/ro/ro/rezidential/informatii-utile/sfaturi-aer-conditionat/care-este-consumul-unui-aparat-de-aer-conditionat/

https://solvitnow.com/blog/home-insulation-works-summer/

https://greenly.earth/en-us/blog/ecology-news/insulation-and-energy-savings-the-winning-combination