Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru siguranța la volan în sezonul rece, mai ales în România, unde condițiile meteo pot deveni extrem de dificile. Legislația românească prevede reguli stricte privind utilizarea acestor anvelope și este importantă cunoașterea detaliilor necesare pentru a ne asigura că vehiculul nostru este pregătit corespunzător pentru iarnă.

Următoarele informații sunt esențiale pentru alegerea anvelopelor potrivite pentru echiparea unui autovehicul pe timp de iarnă:

  1. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M si S, sub următoarele variante: M+SM.S. sau M&S.
  2. Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă si sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz.
  3. Materialele utilizate pentru realizarea anvelopelor de iarnă determină obținerea unei aderențe adecvate în cazul în care temperatura scade sub 7 °C sau carosabilul este acoperit de zapadă, gheață ori polei.
  4. Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu definește cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr.5/2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripția literelor M si S, sub una din formele sus amintite.
  5. Până la acest moment nu au apărut modificãri raportat la aspectele privind utilizarea anvelopelor de iarnă, insă în măsura în care vor intra în vigoare anumite modificări legislative, vom reveni cu un comunicat de presă în vederea informării publicului în acest sens.

 

Mai multe informații click AICI .

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro