Aceste simboluri sunt cunoscute sub denumirea de “etichete de întreținere” sau “etichete de spălare” și sunt utilizate pentru a oferi informații cu privire la modul corect de îngrijire a hainelor. Aceste etichete se găsesc, în general, cusute în interiorul hainelor, în apropierea cusăturilor laterale sau în zona gâtului. Ele sunt confecționate dintr-un material ușor și pot conține pictograme sau texte explicative.

Este important să citești aceste etichete pentru a asigura că urmezi instrucțiunile de întreținere corecte și a evita deteriorarea sau îngustarea hainelor. O înțelegere a acestor simboluri poate face procesul de spălare și îngrijire a hainelor mai eficient și mai durabil.

Aceste simboluri sunt esențiale pentru a asigura spălarea corectă și menținerea calității hainelor. Iată o privire mai atentă la câteva dintre cele mai frecvente simboluri pe care le vei găsi:

 1. Simbolul cu un vas de spălat: Acest simbol indică dacă haina poate fi spălată în mașina de spălat sau trebuie spălată manual. Dacă există o linie sub vasul de spălat, înseamnă că trebuie să fie un program de spălare delicată.
 2. Temperatura de spălare: Un alt simbol important este temperatura maximă la care poate fi spălată haina. Dacă vezi un simbol cu un vas și o cifră în interior, aceasta indică temperatura maximă. De exemplu, un vas cu o cifră de 30 înseamnă că haina poate fi spălată la maxim 30 de grade Celsius.
 3. Simbolul de uscare: Acesta arată dacă haina poate fi pusă la uscat în mașina de uscat sau dacă trebuie uscată la aer liber. Dacă există o linie sub simbol, înseamnă că trebuie uscată la aer.
 4. Simbolul de călcare: Un fier de călcat indică dacă haina poate fi călcată și la ce temperatură. Cu cât este mai mare numărul de puncte sau cuvântul “delicat”, cu atât este mai mică temperatura la care trebuie să călcești haina.
 5. Simbolul pentru înălțimea apei: Acest simbol arată nivelul apei recomandat în timpul spălării. Dacă vezi o linie sub simbol, haina trebuie spălată cu o cantitate mai mică de apă, adică într-un ciclu de spălare delicat.
 6. Simbolul pentru înălbitori: Dacă este prezent, acest simbol arată dacă se poate folosi înălbitor și în ce cantitate.
 7. Simboluri specifice pentru țesături: Unele haine pot avea simboluri speciale pentru a indica cerințele specifice ale țesăturii. De exemplu, o haină din lână poate avea un simbol special care indică că trebuie spălată doar cu detergent pentru lână și trebuie manipulată cu grijă pentru a evita îngustarea.

Este important să fii atent la aceste simboluri pentru a evita deteriorarea hainelor și pentru a asigura o durată lungă de viață a acestora. O atenție atentă la eticheta de întreținere a hainelor te va ajuta să speli și să îngrijești corect fiecare articol vestimentar.

Iată câteva motive pentru care acest lucru este esențial:

 1. Prevenirea Deteriorării Hainelor: Simbolurile de pe etichete oferă instrucțiuni specifice cu privire la cum ar trebui tratată fiecare haină. Spălarea sau îngrijirea incorectă poate duce la deteriorarea țesăturii, decolorarea culorilor sau pierderea formei inițiale a hainei.
 2. Durabilitatea Hainelor: Respectarea instrucțiunilor de întreținere poate prelungi durata de viață a hainelor. Dacă speli și îngrijești hainele conform indicațiilor, acestea vor arăta mai bine și vor rezista mai mult timp.
 3. Economisirea Banilor: Dacă nu respecți instrucțiunile de întreținere, poți fi nevoit să înlocuiești hainele mai des. Prin urmare, citirea simbolurilor poate ajuta la economisirea banilor, deoarece hainele vor dura mai mult timp.
 4. Prevenirea Reacțiilor Alergice: Unele haine necesită spălare specială pentru a îndepărta substanțe chimice sau alergeni rămași în timpul procesului de producție. Cunoașterea acestor cerințe poate ajuta la prevenirea reacțiilor alergice sau iritațiilor pielii.
 5. Menținerea Calității Hainelor: Materialele precum lâna, mătasea sau fibrele delicate necesită o atenție deosebită. Respectarea indicațiilor de pe etichete contribuie la menținerea calității inițiale a țesăturilor și a aspectului hainelor.
 6. Conformitatea cu Garanția: Unele haine vin cu garanție sau asigurare a calității, iar nerespectarea instrucțiunilor de întreținere ar putea duce la pierderea acestor beneficii.

Pentru a citi corect etichetele, asigură-te că înțelegi semnificația simbolurilor. Dacă întâmpini dificultăți, majoritatea producătorilor oferă informații pe site-urile lor sau poți căuta un ghid online pentru simbolurile de întreținere a hainelor. În general, investiția de timp în înțelegerea acestor simboluri poate aduce beneficii semnificative pentru durabilitatea și calitatea garderobei tale.

Există câteva simboluri cheie pe etichetele de întreținere a hainelor care sunt esențiale pentru a înțelege și respecta. Iată câteva dintre cele mai importante simboluri și ce trebuie să faci dacă nu le înțelegi corect:

 1. Vas de spălat: Acest simbol arată dacă poți spăla haina în mașina de spălat sau dacă necesită spălare manuală. Dacă nu înțelegi, poți verifica temperatura sau alte instrucțiuni de pe etichetă.
 2. Temperatura de spălare: Simbolul cu un vas și o cifră indică temperatura maximă la care trebuie spălată haina. Dacă nu înțelegi, utilizează o temperatură mai scăzută pentru a fi în siguranță, deoarece temperaturile ridicate pot afecta țesăturile și culorile.
 3. Simbolul de uscare: Un cerc înseamnă că haina poate fi pusă la uscat în mașina de uscat, iar o linie sub cerc arată că trebuie uscată la aer. Dacă nu înțelegi, este mai sigur să optezi pentru uscare la aer pentru a evita posibilele deteriorări.
 4. Simbolul de călcare: Un fier de călcat arată dacă poți călca haina și la ce temperatură. Dacă nu ești sigur, folosește o temperatură joasă sau medie și evită călcatul la temperaturi înalte, mai ales pe materiale delicate.
 5. Simbolul pentru înălțimea apei: Acest simbol indică nivelul de apă recomandat în timpul spălării. Dacă nu înțelegi, alege un program de spălare cu o cantitate moderată de apă.
 6. Simbolul pentru înălbitori: Dacă există un triunghi, poți folosi înălbitori. Dacă nu înțelegi sau nu ești sigur, este mai bine să eviți utilizarea înălbitorilor sau să consulți eticheta pentru informații suplimentare.

Dacă nu înțelegi un simbol sau ai îndoieli cu privire la îngrijirea hainei, iată câteva sfaturi generale:

 • Citește Eticheta în Ansamblu: Informațiile de pe etichetă sunt adesea însoțite de text explicativ. Citind eticheta în ansamblu, poți găsi detalii suplimentare.
 • Consultă Ghiduri Online: Există numeroase resurse online care oferă ghiduri pentru simbolurile de întreținere a hainelor. Poți căuta pe internet și poți găsi imagini și explicații detaliate.
 • Întreabă un Specialist: Dacă ești în continuare nesigur, poți să consulți un specialist în curățătorie sau să contactezi producătorul pentru informații suplimentare.

Respectarea instrucțiunilor de întreținere a hainelor poate prelungi durata de viață a acestora și poate asigura păstrarea calității inițiale. Este o investiție mică de timp pentru beneficii semnificative pe termen lung.

Simbolurile de întreținere a hainelor sunt prezente pe o gamă largă de articole vestimentare și încălțăminte. Aceste etichete sunt menite să furnizeze informații clare și utile privind modul corect de îngrijire a articolelor tale. Iată pe ce tipuri de articole poți găsi aceste simboluri:

Articole Vestimentare:

 1. Bluze și Tricouri: Simbolurile de întreținere sunt adesea plasate în zona cusăturii laterale sau în apropierea gulerului.
 2. Pantaloni și Fuste: Etichetele de întreținere pot fi amplasate în partea interioară a taliei sau în zona cusăturii laterale.
 3. Rochii: De obicei, etichetele sunt plasate în zona cusăturii laterale sau în partea interioară a gulerului, în funcție de design.
 4. Jachete și Paltoane: Simbolurile de întreținere pot fi găsite în interiorul gulerului sau în zona buzunarelor.
 5. Lenjerie: Etichetele sunt adesea amplasate în interiorul cusăturilor sau pe banda elastică.
 6. Îmbrăcăminte Sport și Îmbrăcăminte de Exterior: Pe hainele sport sau cele de exterior, etichetele pot fi plasate în interiorul cusăturilor sau în zone accesibile pentru a fi consultate ușor.

Încălțăminte:

 1. Pantofi: Unele încălțăminte poate avea etichete cu informații despre îngrijirea materialului exterior, a talpii și a căptușelii. De asemenea, poți găsi simboluri pe cutiile de încălțăminte care oferă informații despre întreținerea generală a pantofilor.
 2. Teniși și Adidași: Etichetele de întreținere pot fi găsite în interiorul limbii sau pe partea interioară a pantofului.
 3. Cizme: Simbolurile pot fi plasate pe partea interioară a gambelor sau în interiorul căptușelii.
 4. Șosete și Ciorapi: Pe produsele din țesătură, etichetele pot fi atașate în zona elasticului sau în partea de sus a ciorapilor.

Este important să acorzi atenție etichetelor de întreținere, indiferent dacă este vorba despre haine sau încălțăminte, pentru a asigura o îngrijire corespunzătoare și a menține calitatea produselor pe termen lung. Dacă nu înțelegi un simbol sau ai întrebări, poți căuta informații suplimentare pe site-ul producătorului sau poți consulta resurse online care explică simbolurile de întreținere.

 

Sursa:

https://www.consumerreports.org

 

Autor : LARISA DAMIAN ( RATIU )