Cum trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător pentru o excursie la munte?

Îmbrăcămintea potrivită este esențială pentru a te bucura la maximum de o excursie la munte în timpul iernii. Iată un ghid util pentru a te asigura că vei fi confortabil și în siguranță în timpul aventurilor tale montane iarnă:

Straturi de Îmbrăcăminte:

 1. Stratul de bază:
 • Bluze termice: Poartă bluze termice care asigură o bună gestionare a umidității pentru a menține pielea uscată.
 • Lenjerie termică: O lenjerie termică de calitate te va proteja împotriva frigului și va ajuta la menținerea căldurii corpului.
 1. Stratul intermediar:
 • Pulovere și jachete izolante: Adaugă un strat intermediar izolant, cum ar fi un pulover gros sau o jachetă cu izolație termică, pentru a-ți păstra căldura.
 • Pantaloni izolanți: Optează pentru pantaloni izolanți sau impermeabili pentru a te proteja de zăpadă și vânt.
 1. Stratul exterior:
 • Jachetă impermeabilă și rezistentă la vânt: O jachetă de exterior rezistentă la apă și vânt este esențială pentru a te proteja împotriva condițiilor meteorologice severe.
 • Pantaloni impermeabili: Pentru a te feri de zăpadă și umezeală, alege pantaloni impermeabili.

Accesorii Importante:

 1. Căciulă, mănuși și șosete:
 • Căciulă: Protejează-ți capul și urechile cu o căciulă călduroasă.
 • Mănuși izolante: Păstrează-ți mâinile calde cu mănuși izolante și rezistente la apă.
 • Șosete termice: Folosește șosete termice pentru a menține picioarele uscate și călduroase.
 1. Bocanci rezistenți la apă:
 • Alege bocanci de iarnă impermeabili și cu izolație pentru a-ți proteja picioarele de umezeală și frig.

Alte Recomandări:

 1. Stratificare inteligentă: Poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte pentru a putea ajusta temperatura în funcție de activitatea desfășurată.
 2. Evită bumbacul: Îmbrăcămintea din bumbac poate reține umezeala și rămâne umedă, ceea ce poate duce la pierderea căldurii.
 3. Protecție împotriva soarelui: Aplică cremă de protecție solară, deoarece zăpada poate reflecta puternic radiațiile solare.
 4. Rucsac rezistent la apă: Folosește un rucsac rezistent la apă pentru a-ți proteja echipamentul și proviziile de zăpadă și umezeală.
 5. Planifică cu atenție traseul: Informează-te despre condițiile meteorologice și ale traseului înainte de a pleca și adaptează-ți echipamentul în consecință.

 

Hainele care mențin căldura corpului sunt esențiale pentru a te proteja în condiții de frig extrem sau în timpul activităților în aer liber în sezonul rece. Acestea sunt concepute să asigure o izolație termică eficientă și să prevină pierderea căldurii corpului. Iată câteva tipuri de haine care sunt cunoscute pentru proprietățile lor de menținere a căldurii:

 1. Lână Merino:
 • Bluze și pulovere: Fibrele fine de lână Merino oferă o izolație excelentă și sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a regla temperatura corpului.
 • Șosete: Șosetele din lână Merino sunt călduroase, moi și pot menține picioarele uscate.
 1. Puf și Izolație Sintetică:
 • Jachete și Veste Puf: Hainele umplute cu puf de gâscă sau izolație sintetică oferă o izolație excelentă, reținând căldura în interior și respingând frigul exterior.
 1. Polar Fleece:
 • Bluze și Jachete: Materialul polar fleece este ușor, respirabil și are proprietăți bune de izolare termică. Este ideal pentru straturile intermediare.
 1. Gore-Tex și Alte Materiale Impermeabile:
 • Jachete și Pantaloni: Materialele impermeabile și respirabile, cum ar fi Gore-Tex, protejează împotriva umezelii și vântului, păstrând în același timp căldura corpului.
 1. Căldură în Straturi Multiple:
 • Stratul de Bază Termic: Bluzele și lenjeria termică, de obicei din materiale sintetice sau lână, ajută la menținerea căldurii corpului și la gestionarea umezelii.
 • Strat Intermediar Izolant: Puloverele și jachetele izolante adaugă un strat suplimentar de izolație și păstrează căldura.
 1. Bocanci și Mănuși Izolante:
 • Bocanci de Iarnă: Cu izolație termică și rezistenți la apă, aceștia păstrează picioarele călduroase în condiții de zăpadă și frig.
 • Mănuși Izolante: Mănușile izolante protejează mâinile împotriva frigului extrem și a umezelii.
 1. Căciuli și Geci cu Glugă:
 • Căciuli izolante: Păstrează căldura capului, o zonă sensibilă la pierderea căldurii.
 • Geci cu glugă: O geacă echipată cu o glugă oferă protecție suplimentară pentru cap și gât.
 1. Șosete Termice:
 • Șosete călduroase: Șosetele termice, adesea fabricate din materiale precum lâna sau fibre sintetice, mențin picioarele calde și uscate.

Alegerea corectă a acestor haine și straturi în funcție de condițiile meteorologice și de activitatea planificată asigură confortul termic și siguranța în timpul expunerii la temperaturi scăzute.

Acoperirea capului în timpul expunerii la temperaturi scăzute și în condiții reci, cum ar fi într-o excursie la munte iarnă, este esențială și aduce mai multe beneficii pentru confortul și sănătatea ta. Iată câteva motive importante pentru care este crucial să-ți protejezi capul în condiții reci:

 1. Pierdere de Căldură:
 • Capul este o zonă a corpului care poate pierde căldură rapid. Chiar dacă restul corpului este îmbrăcat călduros, expunerea capului descoperit la temperaturi reci poate contribui semnificativ la disconfort și la senzația de frig general.
 1. Protejarea Urechilor și Gâtului:
 • Urechile și gâtul sunt zone sensibile la frig și pot suferi leziuni din cauza expunerii prelungite la temperaturi scăzute. O căciulă oferă protecție pentru aceste părți delicate ale corpului, prevenind astfel riscul de îngheț sau disconfort.
 1. Prevenirea Răcirii Rapide a Părului Umed:
 • Dacă părul este umed, riscul de răcire rapidă a capului este crescut. O căciulă împiedică umezeala să ajungă la suprafața părului și, astfel, reduce riscul de răcire rapidă.
 1. Mentinerea Temperaturii Corpului:
 • Părțile corpului expuse la frig pot determina corpul să redistribuie sângele în zonele mai centrale pentru a menține temperatura internă. Acoperirea capului contribuie la menținerea temperaturii corpului, reducând nevoia de redistribuire a sângelui și menținând o temperatură mai echilibrată în întregul corp.
 1. Prevenirea Răcelilor și Afecțiunilor Respiratorii:
 • Experiența expunerii la frig fără acoperirea capului poate contribui la sensibilitatea la răceli și afecțiuni respiratorii, deoarece frigul poate afecta nasul și gâtul. Protejarea capului poate contribui la menținerea căldurii și la reducerea expunerii la vântul rece.
 1. Confortul General:
 • Acoperirea capului adaugă în mod semnificativ la confortul general în condiții reci. O căciulă bine aleasă poate crea o barieră eficientă împotriva frigului și vântului, oferindu-ți o senzație plăcută și caldă.
 1. Siguranța în Situații Extreme:
 • În condiții extreme, cum ar fi temperaturile extrem de scăzute sau condițiile meteorologice periculoase, acoperirea capului poate fi crucială pentru siguranța ta. În astfel de situații, o căciulă poate preveni pierderea căldurii și poate reduce riscul de hipotermie.

În concluzie, acoperirea capului în timpul expunerii la frig este esențială pentru a-ți menține căldura corpului, a preveni pierderea căldurii prin zonele sensibile și a asigura confortul general în condiții reci. Este o măsură simplă, dar importantă, în strategia generală de îmbrăcare pentru a te proteja eficient în timpul excursiilor la munte iarnă.

Utilizarea echipamentului din material impermeabil în timpul excursiilor la munte aduce numeroase beneficii esențiale pentru confortul și siguranța ta în condiții variate de vreme. Iată de ce un echipament impermeabil este necesar în aceste situații:

 1. Protecție împotriva Ploii și Zăpezii:
 • Un echipament impermeabil, precum o jachetă și pantaloni rezistenți la apă, te protejează eficient împotriva ploii și zăpezii. Acest lucru este crucial pentru a menține corpul uscat și călduros, evitând răcirea rapidă și disconfortul.
 1. Prevenirea Îmbibării Umezelii:
 • Materialele impermeabile împiedică apa să pătrundă în țesătură. Aceasta este deosebit de importantă pentru a preveni îmbibarea hainelor cu apă, care poate duce la o senzație de greutate și frig, în special în condiții reci.
 1. Protecție împotriva Vântului:
 • Materialele impermeabile oferă, în general, și o barieră eficientă împotriva vântului. Acest aspect este esențial, deoarece vântul rece poate crește senzația de frig și poate contribui la pierderea căldurii corporale.
 1. Menținerea Căldurii Corpului:
 • Păstrarea corpului uscat contribuie semnificativ la menținerea căldurii. Hainele umede conduc la răcirea rapidă a corpului, ceea ce poate avea consecințe negative asupra confortului și sănătății tale.
 1. Prevenirea Hipotermiei:
 • În condiții reci, expunerea la umezeală poate crește riscul de hipotermie. Echipamentul impermeabil reduce acest risc, permițându-ți să-ți menții temperatura corporală în limite normale.
 1. Ușurința în Menținerea Curățeniei:
 • Hainele impermeabile sunt mai ușor de curățat și întreținut în comparație cu cele care nu sunt rezistente la apă. Aceasta înseamnă că vei avea un echipament care rezistă mai bine în timp și poate fi pregătit rapid pentru următoarea aventură.
 1. Păstrarea Uscată a Echipamentului:
 • Pe lângă protecția personală, echipamentul impermeabil asigură și păstrarea uscată a altor obiecte esențiale, precum echipamentul electronic, hărțile sau proviziile, contribuind astfel la siguranța și bunăstarea întregii tale excursii.
 1. Versatilitate în Diverse Condiții Meteorologice:
 • Materialele impermeabile adaugă versatilitate echipamentului tău, permițându-ți să te bucuri de activități în aer liber într-o gamă mai largă de condiții meteorologice, indiferent dacă este vorba de ploaie, zăpadă sau vânt.
 1. Siguranță împotriva Răcelii și Hipotermiei:
 • Un echipament impermeabil poate ajuta la prevenirea umidității și răcelii, protejându-te astfel împotriva unor afecțiuni precum răceala și hipotermia, care pot apărea în condiții umede și reci.

Echipamentul impermeabil este deci un aspect esențial al echipamentului de exterior, oferind o barieră eficientă împotriva condițiilor meteo dificile și contribuind semnificativ la confortul și siguranța ta în timpul aventurilor montane.

 

Prin urmare, este esențial să te pregătești adecvat pentru o excursie la munte iarna, iar alegerea corectă a îmbrăcămintei și a accesoriilor poate face diferența între o experiență plăcută și una neplăcută. Fii pregătit și bucură-te de frumusețea peisajelor montane iarnă în siguranță!

 

 

Sursa : https://www.consumerreports.org

Autor : LARISA DAMIAN (RATIU)