Președintele InfoCons , Sorin Mierlea , a discutat în cadrul emisiunii „ Alege Responsabil ” de pe Trinitas TV despre ce trebuie să știm despre materialele textile .

Achiziționăm produse textile, nu doar articole de îmbrăcăminte dar și : perdele și draperii, prosoape, lenjerii de pat, covoare, materialul textil de pe canapele sau scaun, etc. Ne-am gândit oare că dacă acestea nu provin dintr-un lanț de trasabilitate sigur, ne pot pune în pericol sănătatea?

InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu 10 reguli de bază de care trebuie să țineți cont când achiziționați astfel de produse :

 

1. Cum ne imbrăcăm așa trăim! Viața noastră înseamnă mai mult decât fashion, moda trece, dar sănătatea trebuie să rămână!

2. Atenție mare la hainele pe care le cumpărăm. Citiți eticheta! Nu achiziționați produse vestimentare neetichetate!

3. Achiziționați produsele textile numai din magazine specializate care au afișate toate datele de identificare si neapărat să solicitați bonul fiscal!

4. Respectați indicațiile de întreținere a produsului textil, care se găsesc inscripționate pe eticheta acestora.

5. Spălați întotdeauna produsele textile care vin în contact cu pielea înainte de prima utilizare.

6. Contribuiti la menținerea unui mediu sănătos pentru generațiile viitoare și colectați selectiv deșeurile din materiale textile de cele municipale! Nu ardeți produsele textile pe care nu le mai utilizați!

7. Cumpărați inteligent și protejați viața copiilor dumneavoastră! Evitați achiziționarea de produse neconforme cu conținut de substanțe cu potential cancerigen (formaldehidă, amine aromatice, metale grele).

8. Cumpărați responsabil! Nu încurajați comercializarea produselor contrafăcute!

9. Nu vă lăsați atrași de produse vestimentare și pentru casă (lenjerii de pat, perdele, covoare etc.) cu prețuri mici, costurile pentru sănătate vor fi duble!

10. Atenție la achiziționarea on-line a produselor textile! Nu cumpărați de pe site-uri nesigure, trebuie să ai acces la datele de identificate ale operatorului care deține acel site.

Sursa : INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU TEXTILE ȘI PIELĂRIE (INCDTP)