Președintele InfoCons , Sorin Mierlea , a discutat în cadrul emisiunii „ Alege Responsabil ” de pe Trinitas TV despre aditivii din produsele congelate .

Cum congelezi alimentele în siguranță?

Pentru a reduce riscul de deteriorare a alimentelor în timpul congelării, este important să urmați aceste sfaturi utile:

  • Nu dezghețați alimentele la temperatura camerei. În schimb, lăsați-le să se dezghețe în frigider, un timp mai îndelungat sau folosind o metodă sigură de decongelare.
  • Recongelarea poate crește riscul de contaminare bacteriană și de dezvoltare a bolilor alimentare.
  • Depozitați alimentele în recipiente ermetice pentru a evita contactul cu diferite bacterii.
  • Etichetați recipientele etanșe cu data de congelării, astfel încât să puteți ține evidența timpului petrecut în congelator.

Ce trebuie să știi înainte de a recongela alimentele?

Trebuie să ținem cont de faptul că recongelarea poate să dăuneze texturii și gustului alimentelor. De asemenea, aceasta nu este o practică recomandată deoarece crește posibilitatea apariției bacteriilor și poate modifica calitatea nutrienților și al produsului în sine.

Unele alimente, precum fructele și legumele, pot fi recongelate în siguranță, dar totuși nu este recomandat. Alimentele precum carnea, peștele și fructele de mare (alimentele mai perisabile) reprezintă un pericol în cazul recongelării acestora, deoarece au un risc crescut de a dezvolta bacterii. În plus, mare atenție la alimentele care au fost dezghețate și păstrate la temperatura camerei timp îndelungat, acestea ar trebui să fie aruncate, deoarece riscul de a fi contaminate cu bacterii periculoase este mai ridicat. Recongelarea poate altera structura alimentelor, cum ar fi în cazul cărnii, care devine uscată și gălbuie.

Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont că alimentele procesate, precum mezelurile și produsele din ouă, nu trebuie recongelate.

Cu toate acestea, trebuie să țineți cont si de anumite puncte cand vine vorba de congelarea  alimentelor pentru a fi realizata în condiții sigure.