Președintele InfoCons , Sorin Mierlea , vorbește în cadrul emisiunii „ Alege Responsabil ” de pe Trinitas TV despre cardul de credit .

Dezvoltarea tehnologiei a schimbat felul în care ne desfăşurăm activitatea bancară şi ne achităm bunurile şi serviciile. Fraudatorii folosesc noile tehnologii în avantajul acestora pentru a inventa noi escrocherii pentru a vă fura informaţiile despre contul bancar sau banii.

Fraudatorii pot copia cu uşurinţă logo-ul sau chiar întregul website al unei organizaţii autentice. Prin urmare, nu presupuneţi că orice e-mail pe care îl primiţi este autentic. Dacă în e-mail vi se solicită să vizitaţi un website pentru a `actualiza’, `valida’ sau `confirma’ informaţiile privind contul bancar fiţi sceptic. Ştergeţi e-mailurile de phishing. Acestea poartă viruşi ce vă pot afecta calculatorul. Nu deschideţi anexe şi nici nu link-uri ce vă sunt trimise prin astfel de e-mailuri.

Reţineţi
bancă sau o instituţie financiară legitimă nu vă va solicita niciodată să faceţi clic pe un link dintr-un e-mail sau să trimiteţi date despre contul dumneavoastră prin e-mail sau online.

Atenţie
Nu trimiteţi niciodată date personale, cu privire la cardul de credit sau cont prin e-mail, şi nici nu le înregistraţi pe un website, în legătură cu care nu sunteţi sigur că este autentic.

Gândiţi-vă
Nu oferiţi date persoanele, cu privire la cardul de credit sau cont la telefon, afară de cazul în care dumneavoastră sunteţi cel care a apelat iar numărul de telefon provine dintr-o sursă credibilă.

Cercetaţi
Examinaţi informaţiile disponibile despre modalităţile de protecţie online. Păstraţi-vă actualizat software-ul de securitate cu scopul de a detecta şi îndepărta viruşii sau alte soft-uri dăunătoare.

Întrebaţi-vă
Sunt corecte datele de contact furnizate într-un e-mail? Sunaţi la bancă sau la instituţia financiară pentru a întreba dacă e-mailul pe care l-aţi primit din partea acestora este autentic. Folosiţi un număr de telefon despre care ştiţi că este legitim, dintr-un estras ce cont bancar sau cartea de telefon sau de pe verso-ul cardului bancar – nu vă încredeţi în datele de contact furnizate în e-mail.

Atenţie la semnele de avertizare!

Aplicația InfoCons redă direct pe telefonul mobil ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari (într-un limbaj ușor de înțeles), cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, alergenii și caloriile – informații care de cele mai multe ori sunt scrise foarte mic , într-un limbaj mult prea tehnic sau sunt produse a căror etichetă nu mai este vizibilă, în special cele congelate.

InfoCons pune la dispoziția consumatorilor prin Aplicația Gratuită InfoCons alertele în timp real pentru produsele alimentare și non-alimentare. Prin descărcarea aplicației de pe App Store, Google Play sau App Gallery, consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele non-alimentare, actualizate zilnic și însoțite de detalii precum:

– denumire produs;

– țara vizată;

– gradul de risc;

– orginea produsului;

– data la care intră alerta în vigoare;

– imaginea cu produsul ce face obiectul alertei;