La ce trebuie să fie atenți consumatorii când achiziționează pește sau produse din pește?  InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva informații utile de care aceștia pot ține cont .

Sfaturi pentru achiziționarea peștelui sau produselor din pește :

– Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime . Semenele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă , deshidratată , cu pete de mucegai , gust și miros modificate etc.

– Pentru produsele pescărești care sunt menite a fi comercializate vii (crap , șalău , scrumbie , păstrăv , homari , creveți , crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate . Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori sunt într-o stare de „ agonie ”, prezintă rupturi , suprafață a pielii discontinuă etc.

– Nu cumpărați pește sau produse din pește , dacă aveți suspiciuni privind gradul de prospetime ;

– Produsele pescărești trebuie păstrate , expuse la o temperatură optima , apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață .

– Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă , nu cumpărați produse preambalate neetichetate ;

– Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește , pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări ;

– Pentru produsele pescărești care sunt preparate – fileuri , rondele , trunchiuri de pește etc., atenția trebuie îndreptată către culoarea , fermitatea și mirosul acestora . Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate .

– Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specific speciei de pește de la care provin ;

– Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murder ;

– Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de afumat, dar și o culoare specific .

– Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate , întrucât comerciantul  nu poate să asigure toate condițiile optime , atât din punctul de vedere al transportului , cât și a modului de depozitare și comercializare .

– Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale / data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită ;

Prin scanarea codului de bare a produselor tip conserve de pește cu Aplicația Gratuită InfoCons , ai acces direct pe telefonul mobil la:

Cu ajutorul aplicației InfoCons , consumatorii afla rapid și ușor ce scrie pe eticheta conservelor  de pește . Astfel , printr-o simplă scanare a codului de bare de pe conservele de pește , consumatorii află :

 

– Ingredientele din produsul scanat

– Numărul și tipul aditivilor alimentari nsoțiți de o descriere explicită;

– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat;

– Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);

– Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);

De asemenea consumatorii au urmatoarele opțiuni în cadrul acestei secțiuni :

Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;

Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uricantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare.

Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum: număr maxim de E-uri și tipul acestoracantitatea maximă de sarecantitatea maximă de zahărtipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii, scor InfoScore minim, scor Pro InfoScore minim, scor Eco InfoScore minim.

Fiecare scanare a codurilor de bare este salvată în „ Istoric Scanări” , astfel că această listă poate fi accesată ori de câte ori este nevoie, în cazul în care a fost omisă salvarea produsului în momentul scanării.

Prin intermediul Aplicației InfoCons , disponibilă în 33 de limbi , consumatorii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene !

Astfel, în urma accesării secțiunii dedicate alertelor , consumatorii pot afla :

Pentru produsele alimentare :

– Data la care a fost emisă alerta (de la cea mai recentă, la cea mai veche);

– Descriere explicită a produsului;

– Țările vizate;

– Problema identificată cu produsul;

– Gradul de risc(de la scăzut, nedeterminat și până la serios)

 

Protectia Consumatorilor. Protectia consumatorului, InfoCons. Sorin Mierlea

„ Achiziționăm și consumăm pește , dar am fost atenți la modul în care este expus peștele ? Comerciantul îndeplinește condițiile optime pentru depozitarea peștelui ? Am fost atenți la gradul de prospețime indicat prin aspect , miros ? Iar în cazul conservelor de pește , am citit eticheta ?! Descarcă Aplicația GRATUITĂ InfoCons și află instant toate informațiile de pe etichetele conservelor de pește direct pe telefonul mobil ! ”

Presedinte InfoCons – Sorin Mierlea