Președintele InfoCons , Sorin Mierlea , vorbește în cadrul emisiunii „ Alege Responabil ” de pe Trinitas TV despre închirierea unui autoturism .

Nu există norme europene specifice privind închirierea de mașini. Cu toate acestea, în calitate de consumator, aveți anumite drepturi de bază atunci când închiriați o mașină în altă țară din UE. Acestea includ:

  • dreptul la informații clare
  • dreptul la un contract echitabil
  • acces la un mecanism de soluționare alternativă în caz de litigiu cu firma de închirieri

Când închiriați o mașină, trebuie să faceți distincția între firme de închiriere și intermediari sau brokeri. Intermediarii nu vă pun ei înșiși mașina la dispoziție, ci fac rezervarea în numele dumneavoastră la firma de închirieri. Dacă apare un litigiu, firma de închirieri este cea care răspunde de execuția contractului, cu excepția cazului în care se prevede altfel.

Drept limitat la anulare

Dacă închiriați o mașină on-line, prin telefon sau e-mail de la o firmă cu sediul în UE, nu aveți în mod automat dreptul de a anula rezervarea și de a solicita rambursarea sumei plătite, chiar dacă termenii și condițiile firmei de închirieri ar putea permite acest lucru.

Închirierea de mașini nu este acoperită de normele UE care vă dau dreptul la o perioadă de reflecție de 14 zile.

Principiul nediscriminării

Firmele de închirieri auto sunt libere să își stabilească prețurile și condițiile de la o țară la alta, în funcție de costurile pe care le suportă și de alți factori. Totuși, când închiriați o mașină, fie on-line, fie direct de la sediul firmei, normele UE interzic discriminarea pe motive legate de cetățenie sau de țara de reședință.

Informați-vă înainte de a închiria!

Asigurați-vă că ați înțeles termenii și condițiile înainte de a închiria o mașină. Trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

Asigurarea

Fiecare vehicul de închiriat trebuie să fie acoperit de o asigurare de răspundere civilă, valabilă în toate țările UE. Asigurarea ar trebui să fie inclusă în prețul de închiriere.

Puteți încheia și o asigurare facultativă, care acoperă alte riscuri, de exemplu, rănirea conducătorului auto, deteriorarea autovehiculului, furtul vehiculului/conținutului acestuia, acte de vandalism, asistență juridică.

Asigurați-vă că știți ce daune acoperă contractul de asigurare. Aceste informații ar trebui să se regăsească în termenii și condițiile contractului de închiriere.

Conducerea unei mașini închiriate în altă țară

Dacă intenționați să vă deplasați cu mașina închiriată în mai multe țări, informați firma de închirieri în momentul în care faceți rezervarea. Dacă vă permite să mergeți cu mașina în altă țară decât cea vizitată, firma trebuie să vă furnizeze documentația corectă a vehiculului, asigurarea și defalcarea aferentă.

Dacă locuiți în UE și închiriați o mașină într-o țară din afara Uniunii, cum ar fi Elveția, se aplică reguli speciale atunci când conduceți în țările UE.

Dacă intenționați să călătoriți cu mașina închiriată nu doar în țara terță respectivă, ci și în țări din UE, de exemplu dinspre Elveția către Franța, Germania, Austria sau Italia, trebuie să informați din start firma de închirieri auto. Aceasta vă poate pune la dispoziție o mașină înmatriculată în UE, care să respecte normele vamale europene. Majoritatea firmelor de închirieri auto din Elveția pun la dispoziția rezidenților din UE mașini cu numere de înmatriculare UE, care respectă legislația vamală a Uniunii. Pentru informații sigure, contactați totuși firma de închirieri auto.

Aceasta trebuie să se asigure, în același timp, că mașina respectă legislația vamală și rutieră din țara în care mergeți. De exemplu, în multe țări anvelopele de iarnă sunt obligatorii în anumite luni ale anului.

Verificați informațiile privind siguranța rutieră când mergeți în altă țară din UE.

Valabilitatea permisului de conducere

Dacă doriți să închiriați și să conduceți o mașină în altă țară din UE, verificați mai întâi dacă permisul de conducere este valabil în țara respectivă.