Președintele InfoCons , Sorin Mierlea , vorbește în cadrul emisiunii „ Alege Responabil ” de pe Trinitas TV despre termenul de valabilitate al produselor .

`A se consuma de preferință înainte de….`

`A se consuma de preferință înainte de….` indică data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea

Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii `A se consuma de preferință înainte de…`, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze.

Mențiunea `A se consuma de preferință înainte de…` figurează pe o gamă largă de produse alimentare refrigerate, congelate, uscate (paste făinoase, orez), conservate, precum și pe alte produse alimentare (ulei vegetal, ciocolată etc.).

Înainte de a arunca un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii `A se consuma de preferință înainte de`, verificați dacă ambalajul acestuia este intact și dacă produsul alimentar are aspect, miros și gust bun.

Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea `A se consuma de preferință înainte de……` a fost deschis, urmați toate instrucțiunile eventuale, de exemplu `A se consuma în termen de trei zile de la deschidere`.

`A se consuma până la…..`

`A se consuma până la…..` indică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță.

Nu consumați niciodată un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii `A se consuma până la`.

Mențiunea `A se consuma până la…` figurează pe produse alimentare foarte perisabile, precum peștele proaspăt, carnea tocată proaspătă etc.

Urmați instrucțiunile de depozitare, de exemplu `A se păstra în frigider` sau `A se păstra la temperaturi de 2 – 4 ° C`; în caz contrar, produsul alimentar se poate altera mai rapid și vă expuneți riscului unei intoxicații alimentare.

Prin congelarea produsului alimentar la domiciliu la scurt timp după cumpărare, îi puteți prelungi durata de consum în siguranță după data corespunzătoare mențiunii `A se consuma până la…`, în cazul în care el este congelat în mod corespunzător. Asigurați-vă, totuși, că urmați toate instrucțiunile care figurează pe ambalaj, de exemplu `A se congela până la data limită de consum`, `A se găti în stare congelată` sau `A se decongela complet înainte de consum și a se consuma în termen de 24 de ore`.

Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea `A se consuma până la` a fost deschis, urmați toate instrucțiunile de depozitare și de consum, de exemplu `A se consuma în termen de trei zile de la deschidere`, ținând cont de faptul că produsele alimentare trebuie consumate înainte de expirarea datei corespunzătoare mențiunii `A se consuma până la….`