Cu ocazia Zilei mondiale fără tutun, OMS îndeamnă guvernele să nu mai subvenționeze cultivarea tutunului și să sprijine culturi mai durabile care ar putea hrăni milioane de oameni.

„Tutunul este responsabil pentru 8 milioane de decese pe an, însă guvernele din întreaga lume cheltuiesc milioane de dolari pentru a sprijini culturile de tutun”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Alegând să cultivăm alimente în loc de tutun, acordăm prioritate sănătății, conservăm ecosistemele și consolidăm securitatea alimentară pentru toți.”

Peste 300 de milioane de persoane la nivel mondial se confruntă cu o insecuritate alimentară acută. Între timp, peste 3 milioane de hectare de teren din peste 120 de țări sunt folosite pentru a cultiva tutunul mortal, chiar și în țări în care oamenii mor de foame.

Citeste si : Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Un nou raport al OMS, intitulat „Cultivați alimente, nu tutun”, evidențiază relele cauzate de cultivarea tutunului și beneficiile trecerii la culturi alimentare mai durabile pentru agricultori, comunități, economii, mediu și întreaga lume. De asemenea, raportul denunță industria tutunului pentru că îi prinde pe agricultori într-un cerc vicios al datoriilor, propagând cultivarea tutunului prin exagerarea beneficiilor economice ale acestuia și făcând lobby prin intermediul unor grupuri de fațadă agricole.

Cultivarea tutunului provoacă boli agricultorilor înșiși și se estimează că peste 1 milion de copii care muncesc în fermele de tutun nu au șansa de a primi o educație.

„Tutunul nu este doar o amenințare masivă la adresa insecurității alimentare, ci și a sănătății în general, inclusiv a sănătății cultivatorilor de tutun. Fermierii sunt expuși la pesticide chimice, la fumul de tutun și la o cantitate de nicotină egală cu cea care se găsește în 50 de țigări – ceea ce duce la boli precum afecțiuni pulmonare cronice și intoxicații cu nicotină”, a declarat Dr. Ruediger Krech, director pentru promovarea sănătății în cadrul OMS.

Citeste si : Reducerea amprentei de carbon – sfaturi și sugestii

Cultivarea tutunului este o problemă globală. Până în prezent, accentul a fost pus pe Asia și America de Sud, dar cele mai recente date arată că firmele producătoare de tutun se extind în Africa. Din 2005, s-a înregistrat o creștere de aproape 20% a terenurilor cultivate cu tutun în Africa.

OMS, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și Programul Alimentar Mondial sprijină inițiativa „Ferme fără tutun”, care va ajuta peste 5 000 de fermieri din Kenya și Zambia să cultive culturi alimentare durabile în locul tutunului.

Citeste si : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic

În fiecare an, Ziua mondială fără tutun îi onorează pe cei care fac diferența în controlul tutunului. În acest an, unul dintre laureați, dna Sprina Robi Chacha, o fermieră din Kenya, este recunoscută nu numai pentru că a renunțat la cultivarea tutunului pentru a cultiva fasole cu conținut ridicat de proteine, ci și pentru că a instruit sute de alți fermieri în acest sens, pentru a crea o comunitate mai sănătoasă.

Sursa : Organizația Mondială a Sănătății