De 8 Martie cu siguranță vom cumpăra o cutie de bomboane pentru a oferi un cadou și a  celebra Ziua Femeii, iar în acest context,  InfoCons a realizat un studiu pe produsele  tip cutii cu bomboane (trufe, praline si bomboane cu ciocolată) ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 126 de produse.

Bomboană de ciocolată sau praline

  • desemnează produsul de mărimea unei singure înghițituri, care constă din:
  • ciocolata umpluta sau:
  • un singur tip de ciocolată sau o combinație de ciocolate conform punctelor 3, 4, 5 sau 6 (ciocolata, Ciocolată cu lapte, Ciocolată cu lapte cu conținut ridicat de lapte sau Ciocolată albă) și alte substanțe comestibile, prevăzând ca ciocolata să constituie minimum 25 % din greutatea totală a produsului.

Conform Directivei  2000/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 23 iunie 2000 privind produsele din cacao și din ciocolată destinate consumului uman.

Denumirile de vânzare „ciocolată”, „ciocolată cu lapte” și „cuvertură de ciocolată” pot fi completate cu informații sau descrieri referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:

  • în cazul ciocolatei, minimum 43 % din totalul de cacao în substanță solidă uscată, inclusiv minimum 26 % unt de cacao;
  • în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30 % din totalul de cacao solidă uscată și minimum 18 % lapte în substanță solidă uscată obținut prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, lapte semi sau total smântânit, frișcă, sau din frișcă parțial sau total deshidratată, grăsime de lapte sau unt, inclusiv minimum 4,5 % grăsime din lapte;
  • în cazul cuverturii de ciocolată, minimum 16 % cacao uscată degresată solidă

 

Mai multe informații despre studiul realizat de InfoCons regăsiți AICI.