Propunerea înaintată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor privind sistemul de garanție-returnare a fost aprobat și în România, pe data de 4 octombrie 2021.

Ce este sistemul de garanție-returnare (SGR)? Acest sistem presupune oferirea unei garanții de 50 de bani pentru orice tip de ambalaj de băutură achiziționată, garanție ce va fi recăpătată odată cu returnarea ambalajelor în oricare dintre untitățile comerciale din România – de la magazine mici și până la supermarket-uri.

Pentru ce tip de ambalaje se aplică acest HG?  Această hotărâre de guvern se aplică pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic ori metal, ce au volume cuprinse între 0,1 l și 0,3 l inclusiv, utilizate cu preponderență pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

Ce se întâmplă ulterior cu ambalajele?! Ca rezultat al sistemului garanție-returnare, ambalajele returnate în unitățile comerciale, vor ajunge într-o primă fază în centrele regionale, ca mai apoi, să ajungă la reciclatori. Acest traseu va fi gestionat printr-un operator unic de sistem, precum în statele în care acest sistem funcționează deja.

Hotărârea de guvern va intra în vigoare după data de 31 martie 2022.

InfoCons te ajută să fii informat! 

 

Sursa: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor