InfoCons te ajută să fii informat. Astăzi, de Ziua Mondială a Oului, vă reamintim aspectele la care trebuie să fiți atenți, în calitate de consumatori, atunci când cumpărați ouă. Atunci când achiziționați astfel de produse trebuie să fiți atenți la următoarele:

Ce reprezintă codul de pe ouă?  Conform ghidului pus la dispoziție de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară  și pentru Siguranța Alimentelor, codurile inscripționate pe ouă furnizează consumatorilor informații referitoare la metodele de creștere ale găinilor, codul județului pe raza căruia există exploatația, precum și un număr acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle.

Cum identificăm metoda de creștere a găinilor cu ajutorul codului inscripționat pe ou? Pe ouă pot apărea următoarele coduri:

  • Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic;
  • Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv;
  • Cod 2 – găinile au fost crescute la sol;
  • Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii.

Cum putem înțelege ușor combinația inscripționată pe ouă? Primul număr este aferent metodei de creștere despre care tocmai am povestit. Al doilea cod face referire la codul României. Al treilea cod este destinat județului. Iar ulitmul număr este acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle și se începe cu 001.

De exemplu combinația „0ROAR001” poate fi descifrată astfel:

  • Metoda de creștere a găinilor;

RO- codul României;

AR- codul județului Argeș;

001- codul de identificare.

Atenție! Pentru a verifica trasabilitatea, este obligatoriu ca ouăle să fie inscripționate cu numărul distinctiv.

Care sunt celelalte aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul?

– producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;

– transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare;

– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;

 

– examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale pentru ouăle valorificate de către micii producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi/sau târguri autorizate sanitar-veterinar;

– este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja crapată sau lovită, acestea sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică;

Sursa: A.N.S.V.S.A.

Până data viitoare, nu uita: fii informat cu InfoCons!

 

 

Redactat de: Irina Dumitrache